duminică, 20 iunie 2010

Greseli frecvente legate de Uniunea Europeana


Consiliul Europei,Consiliul Uniunii Europene,Consiliul European

Consiliul Europei este o organizatie internationala interguvernamentala regionala,cu sediul la Strassbourg.Statutul Consiliului Europei a fost semnat la data de 5 mai 1949 la Londra,de catre zece state,intrand in vigoare la 3 august 1949. Aceasta organizatie este independenta de Uniunea Europeana,dar care i-a influentat istoria si cu care UE colaboreaza in diverse domenii.
Consiliul UE sau Consiliul de Ministri este principala instituie de decizie a UE,alcatuita din ministrii statelor membre,ce se intalnesc in functie de portofoliu-ministrii de justitie,de afaceri externe,acestia din urma avand rol de coordonatori.
Consiliul European sau Summit-ul European reprezinta o reuniune la nivel inalt,ce are loc de regula de doua ori pe an,iar in situatii exceptionale,ori de cate ori este nevoie. Intalnirea are loc intre sefii de stat si de Guvern ai statelor membre,cu participarea presedintelui Comisiei Europene. Summit-ul are loc in principu in statul care detine presedintia Uniunii.Scopul acestuia este de a trasa liniile generale de politica si de a solutiona eventualele crize.

Comunitar,Comunitatea si Comunitatile Europene

Termenul de Comunitati Europene este folosit pentru a desemna cele trei organizatii internationale fondate in anii '50,precursoare ale Uniunii Europene-Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO-1951),Comunitatea Economica Europeana (CEE-1957) si EURATOM sau Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA-1957). Aceste trei organizatii s-au unificat prin Tratatl de la Bruxelles din 1965 (Tratatul de Fuziune. In 1992,cea mai importanta dintre ele,CEE si-a schimbat denumirea in Comunitatea Europeana,iar in 2002 CECO si-a incetat existenta.
Termenul de drept comunitar desemneaza in prezent legislatia care este fondata pe tratatele de infiintare ale CEE si EURATOM.

Curtile internationale de justitie din Europa

In Europa exista trei curti de justitie,insa una singura este institutie UE-Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE. Aceasta isi are sediul la Luxemburg. Celelalte doua sunt Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO),institutie a Consiliului Europei cu sediul la Strassbourg si Curtea Internationala de Justitie (CIJ),institutie ONU,cu sediul la Haga.

Conferinta Interguvernamentala (CIG)

Procedura formala pentru modificarea tratatelor fondatoare ale UE,constand intr-o serie de negocieri la care iau parte reprezentanti ai statelor membre,ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European. Aceste negocieri,deschise si inchise de catre un Consiliu European,pot dura pana la cativa ani.

Constitutia si cetatenia europeana

In prezent,Uniunea Europeana dispune de un cadru unic,specific,conferit de tratatele fondatoare di de alte acte,precum si de jurisprudenta. Complexitatea activitatilor si actiunilor Uniunii,datorata extinderilor succesive din ultimele decenii si reformelor institutionale implicate de acestea,a impus simplificarea cadrului juridic. Din acest motiv,in 2004 a fost adoptat Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa (pe scurt Tratatul Constitutional),tratat care din pricina respingerii de catre Franta si Olanda,in iunie 2005,nu a mai intrat in vigoare. De precizat ca intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional nu ar fi insemnat transformarea Uniunii Europene intr-un stat supranational.
In mod similar,cetatenia europeana (care este acordata tuturor cetatenilor statelor membre UE),in nici un caz nu inlocuieste cetateniile ationale,ci este complementara acestora,oferind noi privilegii beneficiarilor sai.

Uniunea Europei Occidentale

Uniunea Europei Occidentale nu reprezinta partea de vest a Uniunii Europene,ci este o organizatie de aparare,creata in 1954,independenta de Uniunea Europeana,dar cu ccare,mai ales din 1992,UE are relatii foarte stranse.

Ortografia unor nume

Forma corecta a unor nume cel mai adesea scrise gresit,este urmatoarea:
-Schuman (nu Schumann)pentru Robert Schuman (ministru de Externe francez)si declaratia de la 9 mai 1950,care ii poarta numele;
-Monnet (nu Monet) pentru Jean Monnet (diplomat francez) si metoda de integrare ce-i poarta numele;
-Petersberg (nu Petersburg) pentru misiunile UEO si UE de gestionare a crizelor.

In toate cazurile enumerate mai sus,scrierea incorecta poate sugera numele unui compozitor german din sec. al XIX-lea (Robert Schumann),numele fiului unui celebru pictor francez (Jean Monet) sau legatura de ordin istoric a misiunilor de gestionare a crizelor cu orasul rusesc Sankt Petersburg,ceea ce este evident gresit,deoarece numele misiunilor provine de la Hotelul Petersberg din Germania,loc in care in 1992 a avut loc o reuniune a UEO in cadrul careia au fost lansate propunerile privind aceste instrumente de politica comuna in domeniul apararii.

Un comentariu:

  1. Ce e drept, puteau denumi institutiile alea cu mai multa imaginatie, ar fi fost mai greu sa le incurcam. La capitolul asta noi excelam, numele Ministerului Educatiei, sau cum s-o numi acum, se schimba odata cu shleahta aflata la putere.

    RăspundețiȘtergere